Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primul eco-hub rural din România: WWF inaugurează Campusul WeWilder la poalele Munților Țarcu

După 3 ani pe șantier, WWF România deschide Campusul WeWilder, un hub rural construit în întregime din lemn și cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilității. Campusul este amplasat în vecinătatea Armenișului, în cel mai împădurit județ al României, Caraș-Severin, locul unde acum 8 ani au fost eliberați primii zimbri în parteneriatul dintre WWF, Rewilding Europe și Primăria Armeniș. 

Într-o livadă de 1,5 hectare, campusul va fi punctul de plecare în experiențe de explorare a naturii și va găzdui întâlniri pentru echipe în căutarea de idei pentru viitor, într-o colaborare strânsă alături de comunitatea locală.

Campusul este format dintr-o clădire principală, pe nume Zâna și trei cabane tiny-house.

Zâna are forma unei șuri cu un perete mare de sticlă cu priveliște către dealurile Armenișului. Ea este acoperită de 17.600 de șindrile realizate manual de meșteri tradiționali, familia Popa din Albac și de 140 mp de riflaj din fag termotratat și uleiat, un material rar folosit în finisaje de exterior, dar reprezentativ pentru Caraș “țara fagului”, realizat de Tecade.

În interiorul Zânei se află o sală multifuncțională destinată întâlnirilor, colaborării și servirii mesei. La mansardă există o bibliotecă, un loc de relaxare, cu volume despre ecologie, hrană și construcții sustenabile curatoriate de cea mai verde editură din România, Seneca. Ansamblul are o bucătărie comunitară, cu rolul de a crea produse din ingrediente locale ecologice.

Campusul WeWilder va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronimice și vacanțe individuale

WeWilder va opera ca agenție de eco-turism pentru experiențe imersive în natură și va găzdui în incinta campusului programe transformaționale pentru organizații și echipe, prilej pentru a conecta cât mai multe dintre serviciile de ospitalitate ale localnicilor. Campusul va putea fi rezervat pentru co-working sau evenimente gastronimice și vacanțe individuale, se arată în comunicatul de presă remis de către WWF România.

Fiecare căsuță este orientată către un punct cardinal pentru a beneficia de experiențe diferite de lumină și peisaj: Munții Țarcu, peisajul agricol la scară mică al Armenișului sau dealurile cu pajiști și livezi. Căsuțele au un perete-cortină din sticlă, iar înăuntru, canapelele „transformer” permit o configurație de cameră dublă sau matrimonială, în funcție de oaspeți. Instalațiile sanitare sunt gândite astfel încât să consume un volum optim de apă, iar izolația termică permite un consum minim pentru încălzire pe timp de iarnă sau răcire pe timp de vară. Ele sunt acoperite cu șindrilă pentru a respecta cultura tradițională și pentru a putea în timp să se piardă în peisaj, conform ideei de „arhitectură invizibilă” la care subscrie Campusul.

Designul a fost realizat printr-un proces de co-creație, la care au participat arhitecții Matius Ichim, Krisztina Bokos, Miodrag Stoianov, urbanistul specialist în construcții de lemn, Ioan Moldovan, Oana Mondoc și Alina Floroi din echipa WWF ce au coordonat acest proiect zi lumină, zeci de localnici și experți din companii ce vor să crească arhitectura sustenabilă în România. Atelier Vast și coordonatorul Vlad Rebenciuc au realizat mobilierul de lemn și o mare parte din operațiunile de finisaje ,cea mai provocatoare etapă pentru proiecte design & build.

Lemnul, ingredient principal

Pe lângă valorificarea lemnului în cât mai multe forme – structură, invelitori, termoizolație, tâmplării și interioare, conceptul campusului cultivă includerea de design de proveniență locală, ca de exemplu lămpile din lână realizate de For, farfuriile din lemn ars realizate manual de Lun sau cele de Email de Sighișoara, cearșafurile din pânză țesută în România la deFlorian și alte produse atent selecționate, precum cosmeticele naturale de la Doda, vinurile artizanale de la Catleya, cafea prăjită local de Medina Coffee Roasters sau berea craft de la Bereta și OneTwo – pentru a aduce în concret în această regiune, idei adesea abstracte precum, economia circulară sau sprijinirea micilor producători.

Firul roșu de design al interioarelor gândite de Krisztina Bokos presupune linii discrete negre care subliniază suprafețele de lemn și accente optimiste de galben, care se regăsesc la nivelul picioarelor meselor, al balustradei de la etaj, scării balansate către bibliotecă și în pictura murală cu tematică botanică realizată de artista Wanda Hutira.

Printr-un soft opening în luna septembrie, Campusul a găzduit deja întâlnirea liderilor de inovație din 10 ONG-uri globale, care au reflectat că „experiența a fost de neuitat. În sânul naturii, am putut comunica între noi ca o echipă să ajungem la cele mai bune idei, iar atenția pentru detalii și implicarea localnicilor în activitățile de aici este uluitoare”.

”WeWilder este mărturia că fiecare dintre noi trebuie să-și suflece mânecile pentru idealuri care sunt adesea pe hârtie”

„333 de oameni au lucrat să ridicăm campusul. Unii sunt din Armeniș, unii au venit tocmai de la București, Iași sau Sighetul Marmației, chiar din alte țări și au înfruntat arșița verii, ploile toamnei și argila dimprejur ca să ajungem azi aici. WeWilder este mărturia că fiecare dintre noi, de la societatea civilă și organizații de conservare a naturii, autorități sau companii care iși doresc să lase moștenire o planetă sănătoasă pentru generațiile următoare, trebuie să inoveze dar și să-și suflece mânecile pentru idealuri care sunt adesea pe hârtie. Suntem încrezători că prin acest cuib putem multiplica beneficiile de pe urma naturii pentru membrii comunității și generațiile următoare în comuna Armeniș și în regiune.” 

Oana Mondoc, inițiatoarea proiectului și Manager de Inovație și Dezvoltare Comunitară WWF


La inaugurarea din 15-16 octombrie, cei care au contribuit la construirea campusului au sărbătorit sub un soare de octombrie cu plimbări cu biciclete electrice, atelier de descoperirea urmelor de animale și brunch pregătit de localnici. Seara de sâmbătă a culminat cu proiect muzical inovator în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpați, unde artistul Radu Pieloiu, cunoscut ca Acetobă, a compus muzică prin integrarea sunetelor naturii înregistrate alături de bio-acusticianul Tom Hull de la Wildlife Sanctuary și ecologistul Pepjin T’Hooft.

WWF va duce mai departe modelul de lucru colaborativ și cu grijă pentru natură

„WWF a făcut un pas mare, în afara zonei de confort, în direcția de a co-crea o micro economie alternativă și verde în jurul zimbrilor liberi, conlucrând cu membrii comunității. Doar prin implicarea tuturor, putem avea impact pe termen lung și putem forma mentalități alături de care munca de conservare să fie parte din identitatea comunităților locale. Modelul colaborativ și cu grijă pentru natură la fiecare pas – fie în construcții sau cum se servește masa, il vom duce mai departe în alte zone din Romania și nu numai.”

Orieta Hulea, CEO WWF Romania

WeWilder a fost construit în regie proprie de către WWF România și a fost început mulțumită unei finanțări de 200 de mii de dolari și sprijinul Fundației Flex. Investiția s-a cifrat la aproximativ 350 de mii de euro, dintre care o parte au fost susținuți de WWF, o parte de către o investiție de la Rewilding Europe Capital, iar un procent semnificativ a fost oferit în natură de către companii vizionare precum Tehnica Schweiz, Festool, Rothoblaas, Welde, Romstal, Saint-Gobain Glass, Madrugada, Feydom, JDA, WeMat Global, Prima Lighting, Velux și investiții private.

Campusul își propune să fie un exemplu în privința construcțiilor sustenabile din lemn, fără ciment, care pune în valoare practici tradiționale și materiale cu impact redus.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă