Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Oradea: Fonduri europene de 18 milioane de euro pentru reabilitarea spațiilor verzi din oraș

Prin intermediul unui comunicat recent, Primăria Oradea a anunțat demararea mai multor proiecte privind reabilitarea și amenajarea a patru parcuri și locuri de relaxare din oraș. Investițiile, în valoare de 18 milioane de euro, vor fi asigurate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Potrivit declarațiilor primarului Florin Birta, în etapa anterioară de finanţare europeană, banii erau acordaţi pentru transformarea zonelor degradate în spații verzi. În etapa actuală, însă, se finanțează reabilitarea parcurilor.

“Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spații verzi de 18 milioane euro prin Programul Operațional Regional, care sunt bani rezervați pentru Oradea. Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea parcurilor, urmează să dăm drumul la procedura de achiziție a serviciului de execuție, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi și finalizate” a informat edilul municipiului Oradea.

Modernizarea Parcului 22 Decembrie

După cum înștiințează sursa citată, Parcul 22 Decembrie, cu o suprafață de 22.570 mp, nu a mai fost amenajat de mai mult de 10 ani. În cadrul lucrărilor propuse se au în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate.

Credit foto: Primăria Oradea

Parcul va avea mai multe zone funcționale din perspectiva activităților și amenajărilor, precum: un loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, un teren multifuncțional de sport, dar și facilități moderne pentru toalete publice. 

Primăria Oradea susține că termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar valoarea investiției este de 10.637.931,41 lei, inclusiv TVA.

Credit foto: Primăria Oradea

Revitalizarea și reactivarea Parcului I.C. Brătianu

Parcul I. C. Brătianu, cu o suprafață de 64.850 mp, a fost reabilitat ultima dată, conform municipalității, la începutul anilor 2000. 

Noul proiect vizează amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport și a unei piste de pump-track, dar și efectuarea unor intervenții ce vizează remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente. În parc vor fi plantați 173 de arbori din speciile tei, duglas, chiparos de baltă și liquidambar, precum și peste 2.500 de exemplare de plante perene, arbuști și graminee.

Credit foto: Primăria Oradea

Totodată, se are în vedere implementarea unei zone destinate agrementului și jocurilor copiilor. Se va amenaja și o zonă de aventură, o tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar valoarea totală a investiției este de 28.038.033,01 lei, inclusiv TVA.

Modernizarea Parcului Libertății și amenajări în lunca Crișului

Zona vizată se află în lungul cursului de apă între podul Sf. Ladislau și podul Dacia. Primăria Oradea informează că în Parcul Libertății se vor planta 154 arbori din speciile castan, salcie, frasin, chiparos de baltă. Totodată, vor fi amenajări floricole cu 4.700 exemplare de plante perene, arbuști și graminee.  

Parcul Libertății va fi dotat cu elemente specifice unui spațiu recreativ: bănci de metal și lemn, bănci “smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă, stâlpi de iluminat pentru parcuri etc.

Credit foto: Primăria Oradea

De asemenea, se vor face intervenții în zona statuilor: în zona bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorantffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Gyula Czaran va fi pus în valoare prin plantații floricole.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79 lei, inclusiv TVA.

Amenajarea spațiului public Rapsodia

În comunicatul menționat anterior se arată că acest proiect propune crearea unui spațiu public autentic, care să graviteze în jurul compoziției sculpturale ce întruchipează bustul compozitorului român George Enescu. Amplasamentul, în suprafață totală de 766 mp, este situat pe malul drept al Crișului Repede, în vecinătatea podului Dacia, la intersecția străzilor gen. Gh. Magheru și Aleea Ștrandului.

Proiectul prevede demolarea împrejmuirii existente din beton din partea de sud a amplasamentului și realizarea unei împrejmuiri din oțel zincat, dar și refacerea scărilor existente cu îmbrăcăminte din pavaj cu piatră naturală. În plus, se propune amenajarea spațiului verde prin compoziții peisajere care vor reprezenta aprox. 67% din suprafața totală, în care predomină mixurile de plante perene, iar pe porțiuni mici, amestecuri de flori de câmp și zone înierbate.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni, cu o valoare totală al investiției de  1.287.812,25 lei, inclusiv TVA.

via Primăria Municipiului Oradea

Total
0
Shares
Pe aceeași temă