Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Bucureștenii, chemați la referendum local pe 24 noiembrie. Care sunt cele trei întrebări la care vor putea răspunde?

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de azi organizarea referendumului local în data de 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Referendumul a fost aprobat cu 47 de voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”.

Deși inițial trebuia să aibă 2 întrebări, despre împărțirea banilor la nivel municipal și despre emiterea tuturor autorizațiilor de construire de către Primăria Generală, la inițiativa PSD a fost adăugată o a treia întrebare, despre un program dedicat combaterii consumului de droguri.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin “DA” sau “NU” sunt următoarele:

  • “Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  • “Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”
  • “Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.

Precizările lui Nicușor Dan:

  • ”De ani de zile există o discrepanță între atribuțiile noastre și banii pe care îi primim din taxe și impozite și atribuțiile sectoarelor și banii pe care îi primesc ei din taxe și impozite.”
  • ”Traficul din București vine din dezvoltarea necontrolată din punct de vedere urbanistic – atunci dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș.”
  • Nicuşor Dan a mai precizat, potrivit Agerpres, că în cazul în care bucureştenii vor fi de acord ca Primarul Capitalei să emită toate autorizațiile de construire din București, iar Parlamentul va transpune în legislație acest lucru, toate direcțiile de urbanism de la cele șase Primării de sector vor trece la PMB. În felul acesta va fi rezolvat deficitul de personal cu care se confruntă Primăria Capitalei, a explicat el.
  • De asemenea, despre întrebare legată de buget, în cazul în care bucureștenii vor fi de acord, atunci când va fi votat Bugetul pe 2025, va putea exista un articol despre împărțirea cotei impozitelor plătite de bucureșteni între Primăria Generală și Primăriile de Sector. ”Atunci, eu cred ca Parlamentul va ține de cont de referendum.”, a spus Nicușor Dan.
Total
0
Shares
Pe aceeași temă